Activiteiten

KFA Filmbeschouwing is betrokken bij tal van activiteiten, als initiatiefnemer, als adviseur, als organisator, als partner of als sponsor. Hieronder een opsomming van die activiteiten in de nabije toekomst en het verleden.

Archief:

Blue Monday in de Filmfabriek Zaandam

Op het dieptepunt van je winterdepressie trekken Bill Murray en Andie McDowell in de film Groundhog Day (1993) je uit de put. Deze film schreeuwt het van de daken: De wereld blijft het zelfde maar jij kunt veranderen!

De Filmfabriek Zaandam organiseert samen met KFA Filmbeschouwing een avondprogramma rond het thema Blue Monday en de film Groundhog Day. Schrijfster en kunstenares Basje Bos warmt voor de vertoning de zaak op haar heel eigen kijk op deze comedy classic en Joël Friso (bestuurslid KFA Filmbeschouwing en programmamaker bij VU Connected) doet de cooling down na de film. Hij gaat dieper in op het verschijnsel Blue Monday en vertelt hoe kijken naar film de overlevingskansen van je goede humeur vergroot. Parwin Mirahimmy, directeur van de Filmfabriek, leidt het gesprek met de zaal.

Dag van de Spirituele Film
Nijmegen 11 november 2012
Dit jaar is het thema: Spiritualiteit van de open blik. Wanneer een vreemdeling met een open blik en met compassie binnenkomt, kan hij een gemeenschap van zijn blokkades verlossen. Dat schept nieuwe mogelijkheden voor de toekomst. Twee films staan op het programma: Histórias que só existem quando lembradas (Murat, Brazilie, 2012) en Monsieur Lazhar (Falardeau, Canada, 2011) Lees meer.

De dood in het leven
Nijmegen Zondag 13 november 2011
Hoe de dood in het leven binnendringt is het gezamenlijke onderwerp van de films WIT (Mike Nichols, USA, 2001) en DEPARTURES (Yogiro Takita, Japan, 2009) Zondag 13 november 2011 vindt in LUX te Nijmegen voor de dertiende keer de Dag van de Spirituele Film plaats. Tijdens deze dag worden deze films vertoond en becommentarieerd door twee theologie en filmkenners: Tjeu van de Berk en Marjeet Verbeek. Weer een gezamenlijk initiatief van het Han Fortmann Centrum en de Stichting KFA-Filmbeschouwing. Lees meer>>

 

Dag van de Spirituele Film (Nijmegen)
14 november 2010
'Zielsverwantschap' is het onderliggende thema van zowel de Nederlandse speelfilm "Nothing Personal" als van de Franse film "L' empreinte de l' ange". Op zondag 14 november 2010 vond in theater Lux te Nijmegen de twaalfde Dag van de Spirituele Film plaats en werden deze films vertoond en van commentaar voorzien. Lees meer.

Dag van de Spirituele Film (Utrecht)
25 april 2010
Met twee Franse films, ‘Un Secret’ en ‘L'empreinte de l’ange’ op zoek naar de betekenis van gebeurtenissen in families die worden achtergehouden omdat men er niet mee om kan gaan. We volgen degenen die niet-weten maar die wel een geheim vermoeden. Omdat ze naar de onthulling er van verlangen, gaan ze op pad.... om vooral dewaarheid omtrent zichzelf te vinden. LUCE en KFA-Filmbeschouwing organiseren een zondagmiddag rond dit intrigerende onderwerp. Marcel Elsenaar en Marjeet Verbeek, beide theologen en filmkenners bespreken de films. Lees meer.

Dag van de Religieuze Film (Vlaanderen)
15 februari 2010
De negentiende editie van De Dag van de Religieuze Film vindt plaats op maandag 15 februari 2010 in Kinepolis te Hasselt (België). Het programma staat in het teken van de verschijning (september 2009) van het naslagwerk De Bijbel cultureel. De Bijbel in de kunsten van de twintigste eeuw onder redactie van M. Bernard en G. van de Haar. Het naslagwerk bevat de genres letteren, beeldende kunst, film, theater, klassieke muziek, popmuziek en literatuur. Sylvain De Bleeckere is de redacteur en de auteur van de bijdragen over het genre film. Lees meer.11e Dag van de Spirituele Film: Spiritualiteit en Levenskracht
Zondag 8 november 2009
In LUX te Nijmegen vindt voor de elfde keer de Dag van de Spirituele Film plaats. Weer een gezamenlijk initiatief van het Han Fortman Centrum en de Stichting KFA-Filmbeschouwing. Dit jaar is het thema 'Spiritualiteit en Levenskracht'. Twee films staan op het programma: The Diving Bell and the Butterfly en Happy-Go-Lucky.
Lees meer.Filmregisseurs dagen het christendom uit
vrijdag 12 juni 2009 (Utrecht)
Op 12 juni vindt in Utrecht een filmstudiedag plaats over de filmregisseurs Lars von Trier en Ingmar Bergman en de manier waarop zij met hun films het christendom uitdagen. Sprekers zijn de Zwitserse katholieke filmdeskundige en theoloog dr. Charles Martig uit Zürich en dr. Freek L. Bakker die verbonden is aan het Centrum iimo en het Departement Godgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Tevens zullen van beide regisseurs films worden vertoond: Dogville van Lars von Trier en Persona van Ingmar Bergman. De voertaal van de dag is Engels. Lees meer.


Dag van de Spirituele Film: Alles of Niets!
zondag 19 april 2009 (Utrecht)
KFA Filmbeschouwing en LUCE/CRC vertonen twee ‘spirituele films. 'All or Nothing' gaat over het troosteloze leven van een gezin in een Londense probleemwijk. Pas door een grote crisis vindt een uitgeblust echtpaar de bodem onder het bestaan terug. 'Son of Man' is de eerste passiefilm met een zwarte Jezus. Een Zuid-Afrikaans ‘township’ is het decor. Hoe gewone mensen in een bijzondere situatie bijna bovenmenselijke kracht tonen. De 'Son of Man', die alles geeft om zijn missie te laten slagen en een echtpaar dat alles op alles zet. Lees meer.


10e Dag van de Spirituele Film: 'Spiritualiteit Ontspoort'
zondag 9 november 2008 (Nijmegen)
In theater LUX te Nijmegen vond op zondag 9 november voor de tiende keer de Dag van de Spirituele Film plaats. Weer een gezamenlijk initiatief van het Han Fortman Centrum en de Stichting KFA-Filmbeschouwing. Dit jaar was het thema 'Spiritualiteit Ontspoort'. Twee films stonden op het programma 'Secret Sunshine' over de lotgevallen van een jonge weduwe in Korea en 'Adam's Apples' over een dolgedraaide en humorloze Deense dominee. Kijktips en uitleidingen bij deze films door dr. Tjeu van den Berk en drs. Rolf Deen. Lees meer.

Logo Film by the SeaMijlpalen in de filmgeschiedenis
Filmvertoningen en lezingenserie - 16, 17, 18, 19 september (Vlissingen)
Tijdens het filmfestival Film by the Sea in Vlissingen is er dit jaar veel aandacht voor het onderwerp film en religie. In de lezingenserie “Mijlpalen in de filmgeschiedenis” becommentariëren Tjeu van den Berk, Sylvain De Bleeckere, Erik Borgman en Dana Linssen films van cineasten die in hun werk het religieuze en spirituele op vernieuwende manier in beeld hebben gebracht. Een unieke gelegenheid om vier klassiekers van Kieslowski, Tarkowski, Buñuel, Von Trier, die nog maar zelden in de filmzalen zijn te zien, opnieuw of voor het eerst te bekijken. Lees meer.

City of AngelsFilmdag 'Engelenspel'
zondag 5 oktober 2008 (Utrecht)
In het museum Catharijneconvent opent in het weekend van 4/5 oktober de tentoonstelling ‘Allemaal engelen’. Op 5 oktober organiseren LUCE/CRC en KFA-Filmbeschouwing samen met het museum een manifestatie rond dit thema. Naast lezingen, de vertoning van de film City of Angels is er een speciale rondleiding over de tentoonstelling zelf. Theoloog Harm Goris zal spreken over het geloof in engelen: van de hoogste cherubijn voor Gods troon tot de laagste bewaarengel voor elke mens. En kom thee drinken met een engeltje… Lees meer.

Interieur KetelhuisNCRV-KFA spirituele filmcompetitie
2008 - woensdag 11 juni (Amsterdam)
Op woensdagavond 11juni aanstaande zullen in het Ketelhuis in Amsterdam de korte spirituele films die in mei tijdens het 48 Hour Film Project weekend gemaakt vertoond worden. De vertoning start om 19.30 uur en is publiek toegankelijk. De prijsuitreiking voor de beste spirituele film vindt plaats na de filmvertoningen. Aanwezig hierbij zijn de juryleden, de makers en alle bezoekers. Het tijdstip van de prijsuitreiking verwacht is rond 20.45 uur.
Lees meer

Rolf Deen en Adeline van Lier in Radio 1 studioKRO's Nacht van het Goede Leven over film
2008 - maandagmorgen 19 mei 2008, radiouitzending
Van zondag op maandag regeert iedere week vijf uur lang KRO's cultuurpausin Adeline van Lier over Radio 1. Van 18 op 19 mei tussen 1.00 en 3.00 uur praatten de presentatrice en Rolf Deen van KFA Filmbeschouwing over films en draaiden zij filmmuziek. Adeline van Lier wilde van Rolf Deen graag meer weten over het motto dat de KFA ontleende aan Godard: "Film is de meest religieuze van alle kunsten."
Ga naar de KRO site.
Beluister het audio-fragment.

Maria en Maria - bijbelse vrouwen in de filmkunst
2008 - zondag 20 januari (Utrecht)
In het kader van de tentoonstelling Bijbelse vrouwen in de kunst organiseerde Museum Catharijneconvent i.s.m. Luce/CRC en KFA-Filmbeschouwing het filmprogramma: Maria en Maria - bijbelse vrouwen in de filmkunst: Mary van regisseur Abel Ferrara en Ave Maria van de Nederlandse regisseur Nouchka van Brakel die zelf aanwezig zal zijn. Zij maakte Ave Maria uit nieuwsgierigheid naar Maria van Nazareth, één van de bekendste vrouwen uit de wereldgeschiedenis. In Spanje, Polen, Turkije én Nederland filmde zij mensen die een bijzondere band met Maria hebben.

Dag van de Spirituele Film: Spiritualiteit slaat toe!
2007 - zondag 11 november (Nijmegen) en zondag 25 november (Zwolle)
Bin Jip (Korea 2004): In Bin Jip rijdt Tae-suk op zijn motor door de stad op zoek naar leegstaande huizen waar hij een poosje logeert. Op een dag wordt hij door een jonge vrouw ontdekt. Dit veroorzaakt voor beiden een keerpunt in hun leven. Khadak (België/Duitsland 2006): Kadhak gaat over een jonge schaapherder in Mongolië die de roep van zijn voorvaderen om sjamaan te worden niet langer kan negeren. Centraal in het verhaal staat de Mongoolse visie op de wereld, een samensmelting van het Tibetaanse boeddhisme en het Siberische sjamanisme.

De Pater en de Non
2007 - Zondag 2 september (Utrecht)
Museum Catharijneconvent presenteerde: De Pater en de Non, een filmprogramma ter afsluiting van de succesvolle tentoonstelling In Godsnaam! 1000 jaar kloosters. De tentoonstelling vertelde de geschiedenis van het kloosterleven, van toen tot nu. Museum Catharijneconvent -zelf gevestigd in een prachtig middeleeuws kloostercomplex in de binnenstad van Utrecht- ontwikkelde samen met Luce/CRC en de Stichting KFA-Filmbeschouwing, een afsluitende filmdag. Films: The Mission en The Monastery: Mr. Vig and the Nun.

Dag van de spirituele film: Spiritualiteit en Vaderschap
2007 - zondag 22 april 2007 (Utrecht)
Voo de tweede keer werd de Dag van de Spirituele Film in Utrecht gehouden. Nieuwe locatie: Auditorium van Museum Catharijneconvent te Utrecht. Het thema ‘Spiritualiteit en Vaderschap’. Er stonden twee films op het programma: The Return van de Russische regisseur Andrei Zvjagintsev en Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring van Kim Ki-Duk uit Zuid Korea.

Dag van de spirituele film: Spiritualiteit en Vaderschap
2006 - zondag 12 november (Nijmegen)
In 2006 vond voor de achtste keer de Dag van de Spirituele Film plaats in Nijmegen plaats. Op het programma stonden de Russische film The Return en de Koreaanse film Spring, Summer, Fall, Winter…and Spring. De voor en nabeschouwingen werden verzorgd door twee specialisten op het gebied van spiritualiteit en beeldcultuur: Marjeet Verbeek en Tjeu van den Berk.

Siebelink over Film en religie
2006 - zondag 17 september
Een gesprek van theologe en televisiemaakster Jacobine Geel met schrijver Jan Siebelink (Knielen op een bed violen) naar aanleiding van de film Requiem vormde het hart van een boeiend filmprogramma over film en religie op de eerste zondag (17 september) van het internationale festival Film by the Sea.

Dag van de Spirituele Film: Spiritualiteit en geweten
2006 - zondag 9 april (Utrecht)
Na een succesvolle reeks Dagen van de Spirituele Film in Nijmegen, de première voor Utrecht op zondag 9 april in het Louis Hartloper Complex.. Een gezamenlijk initiatief van LUCE Instituut voor Theologische Vorming en KFA-Filmbeschouwing. Er stonden twee films op het programma: Chiavi di Casa (De huissleutels) van Gianni Amelio uit Italië en L'Enfant van Jean-Pierre en Luc Dardenne uit België. Tjeu van den Berk (theoloog, filmkenner en publicist op het gebied van religie, kunst en spiritualiteit) gaf vooraf kijktips en een uitleiding bij Chiavi di Casa. Freddy Sartor (hoofdredacteur van Vlaamse filmblad Filmmagie en Cinemagie) wierp zijn licht over L’Enfant.

Dag van de Spirituele Film: Spiritualiteit van het afscheid
2005 - zondag 13 november (Nijmegen) 2006
Voor de zevende keer de Dag van de Spirituele Film plaats in Theater Lux te Nijmegen plaats. Dit jaar was het thema “Spiritualiteit van het Afscheid”. Simon van de Nederlander Eddy Terstall gaat over levensgenieter Simon en zijn tegenpool en jeugdvriend de schuchtere Camiel, die elkaar na 14 jaar toevallig weer tegenkomen. Simon blijkt ongeneeslijk ziek te zijn en wil afscheid nemen van het leven. Le chiavi di casa (De huissleutels) een film van Gianni Amelio uit Italië. Hierin weigert vader Gianni elk contact met zijn gehandicapte zoon Paolo. Na vijftien jaar ontmoeten Gianni en Paolo elkaar voor het eerst. Zal Gianni het aandurven afscheid te nemen van zijn oude zorgloze leventje door een plaats in te ruimen voor zijn gehandicapte zoon?

Dag van de Spirituele Film: Spiritueel leiderschap
2004 - zondag 14 november
Voor de zesde keer vond de Dag van de Spirituele Film, in Theater Lux te Nijmegen. Weer een gezamenlijk initiatief van het Han Fortmann Centrum en de Stichting KFA-Filmbeschouwing. Dit jaar was het thema ‘Spiritueel leiderschap’. Twee films stonden op het programma: Il vangelo secondo Matteo van de Italiaan Pier Paolo Passolini en Whale rider van Niki Caro uit Nieuw Zeeland. Il vangelo secondo Matteo de klassieker uit 1964 van Pier Paolo Passolini laat Jezus van Nazareth zien en horen als een gedreven revolutionair spiritueel leider. In Whale rider wacht Koro, de bejaarde spirituele leider van een Maori-clan, op een mannelijke opvolger. Hij is wanhopig als zijn schoondochter een tweeling ter wereld brengt, waarvan alleen het meisje Pai overleeft. Een spiritueel leidster ?!

Film by the sea 6e Internationale Filmfestival
2004 (Breda)
KFA verzorgde i.s.m. met het bisdom Breda het programmaonderdeel ‘Zin in Film’ van het festival Film by the Sea in Vlissingen. Vertoning van de films Tomorrow’s Weather (Polen 2003; regie: Jerzy Stuhr)en Ae Fond Kiss (GB 2004; regie: Ken Loach) Thema: Waar zijn de vaders? Politieke aardverschuivingen, sociale ontwikkelingen en immigratie hebben de plaats van de man in gezin en samenleving veranderd.

KRO Filmprijs
1980 – 2001
KFA Filmbeschouwing nam aan de jury van de KRO-Filmprijs die is ingesteld in 1978. De omroep wilde de herinnering aan haar scheidende voorzitter Theo Loerakker levend houden met een prijs, die zou worden toegekend "aan een radio- of televisieproductie van welk genre en van welke omroep ook in het Nederlandstalig gebied ook, waarin op opvallende wijze een beeld wordt gegeven van de hoop als inspiratie voor en zingeving van de mens en zijn functioneren in de maatschappij". Later werd het terrein verlegd tot film, en werd ook over de grenzen heen gekeken. Maar de achterliggende gedachte bleef dezelfde: de hoop als inspiratie en zingeving. De prijsen werden toegekend aan: 1980 'Een kind uit duizenden', een NCRV-tv-documentaire, 1981 'Thérèse', een film van Alain Cavalier, 1982 'Komissar' (De Commissaris), een film van Aleksandr Askoldov uit 1967, 1983 'Il ladro di bambini', een film uit 1992 van Gianni Amelio. 1984 'Rouge', een film van Krzysztof Kieslowski uit 1994, deel van het drieluik 'Trois couleurs'. 1997 'Le huitième jour', een film van Jaco van Dormael uit 1996. 2000 'La Vita è Bella', een film van Roberto Benigni uit 1997. 2001 'Solas', een film van Benito Zambrano uit 1999.

Filmcyclus ‘Spiritualiteit en liefde’ met Thomas More Academie
2003
Leden KFA Filmbeschouwing verzorgen al sinds 1991 jaarlijks in bioscopen en filmhuizen in verschillende Nederlandse steden voor- nabeschouwingen in het filmprogramma van de Thomas More Academie te Nijmegen. In deze filmcyclus komen de verschillende gestaltes van de liefde aan bod: liefde als geschenk, liefde die verrijkt, liefde die kwetsbaar maakt. Getoonde en besproken films: Le Fabuleux destin d’Amelie Poulin, Chocolat, All or nothing, The Road Home

Film by the Sea 5e Internationale Filmfestival
2003
KFA verzorgde i.s.m. met het bisdom Breda het programmaonderdeel ‘Zin in Film’ van het festival Film by the Sea in Vlissingen. Speciale aandacht was er voor de mensenrechtenfilms: ‘Black and White’ (Australië) en ‘In This World’ (Michael Winterbottom) en de vertoning van ‘Conspiracy of Silence’, een aangrijpende film over het celibaat. Aansluitend discussie van bisschop Muskens met de zaal.

Dag van de Spirituele Film: Spiritualiteit van de Keuze
2003
Vijfde editie van jaarlijks evement in Nijmegen. Filmvertoningen voorafgegaan door kijktips en gevolgd door nabeschouwing en zaaldiscussie o.l.v. deskundige. Deze films waren te zien: Une hirondelle a fait le printemps gaat over de jonge vrouw Sandrine die kiest voor een leven als boerin, waarvoor zij haar riante baan in de stad opgeeft: Een keuze met consequenties. In After life worden net overleden mensen, jong en oud, in een soort voorportaal van het hiernamaals voor de keuze gesteld, welk ene moment uit hun leven zij mee willen nemen naar ‘de hemel’. Eén herinnering, niet meer.

Filmcyclus ‘Spiritualiteit en survival’ met Thomas More Academie
2002
Leden KFA Filmbeschouwing verzorgen al sinds 1991 jaarlijks in bioscopen en filmhuizen in verschillende Nederlandse steden voor- nabeschouwingen in het filmprogramma van de Thomas More Academie te Nijmegen. In het voorjaar van 2002 werd wegens succes deze filmcyclus in licht gewijzigde vorm herhaald in andere steden. ‘The Apostle’ werd vervangen door ‘All about my mother’(Todo sobre mi madre).

Film by the Sea 4e Internationale Filmfestival
2002
KFA verzorgde in opdracht van de organisatie 150 jaar bisdom Breda een filmprogramma tijdens Film by het Sea in Vlissingen. KFA verzorgde in opdracht van de organisatie 150 jaar bisdom Breda een filmprogramma tijdens Film by het Sea in Vlissingen. Speciale gasten waren Bert Haanstra, bisschop Muskens en Costa Gravas. Haanstra restropectief met voor- en nabeschouwingen. Vertoningen van Aziatische films waaronder “The Samsara”. Vertoning van spraakmakende film “Amen” met aansluitend discussie tussen bisschop Muskens en regisseur Costa Gravas.

Dag van de Spirituele Film: Spiritualiteit van de Liefde
2002
Vierde editie van jaarlijks evenement in Nijmegen. Filmvertoningen voorafgegaan door kijktips en gevolgd door nabeschouwing en zaaldiscussie o.l.v. deskundige. Deze films waren te zien: Chocolat gaat over Vianne en haar dochter Nanouk, die in 1959 een ingeslapen en verstard Frans stadje komen ‘binnenwaaien’, en daar de boel emotioneel behoorlijk op stelten zetten. De passie en de liefde slaan toe. In The Road Home keert de zakenman Luo Yusheng terug naar zijn geboortedorp en naar zijn moeder, die na 10 jaar weduwe is geworden. Het dorp blijkt zich de unieke liefde tussen zijn moeder en zijn vader zeer wel te herinneren.

Filmcyclus ‘Film en vriendschap’(herhaling) met de Thomas More Academie
2001
Leden KFA Filmbeschouwing verzorgen al sinds 1991 jaarlijks in bioscopen en filmhuizen in verschillende Nederlandse steden voor- nabeschouwingen in het filmprogramma van de Thomas More Academie te Nijmegen. In 2001 werd de succesvolle serie “Film en Vriendschap” herhaald.

Rotterdam: Week van de Spirituele Film
2001
Tijdens de manifestatie Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 organiseerde KFA Filmbeschouwing i.s.m. de Culturele Hoofdstad 2001, Filmtheater Lantaren/Venster en het Bisdom Rotterdam de Week van de Spirituele Film.

  • 31 films, waarvan 16 met voor- en nabeschouwing
  • 1 Nederlandse première van de Japanse film ‘Eureka
  • 1 speciale gast de Noorse cineast Torun Lian (‘Sterren Bewegen’)
  • 4 schoolvoorstellingen voor basis- en voortgezet onderwijs
  • 2 talkshows o.a. Torun Lian en bisschop van Luyn
  • 1 boekpresentatie
  • 1 lezing door ‘Oeroeg’-regisseur Hans Hylkema
  • 6 thematische filmroutes
  • 2000 bezoekers

Spiritualiteit van de Vriendschap
2001
Derde editie van jaarlijks evement in Nijmegen. Filmvertoningen voorafgegaan door kijktips en gevolgd door nabeschouwing en zaaldiscussie o.l.v. deskundige. Deze films waren te zien: Iles Flottantes vertelt over Kaat, Sascha en Isa, drie vriendinnen van rond de dertig die hun vastgelopen leven een doorstart proberen te geven. Herkenbaar als je zelf rond de dertig bent en actueel voor iedereen die geïnteresseerd is in de spirituele zoektocht van deze generatie. Central do Brasil gaat over Dora, een gepensioneerde lerares die wordt geconfronteerd met Josué, een ‘vers’ straatkind in Rio de Janeiro. Hoe deze twee mensen fysiek maar vooral spiritueel op tocht gaan naar hun bestemming, door een deel van Brazilië dat we nog nooit op film hadden gezien.

Filmcyclus ‘Film en vriendschap’ met de Thomas More Academie
2000
Leden KFA Filmbeschouwing verzorgen al sinds 1991 jaarlijks in bioscopen en filmhuizen in verschillende Nederlandse steden voor- nabeschouwingen in het filmprogramma van de Thomas More Academie te Nijmegen. Vier films geven een beeld van hoe vriendschapsbanden zich ontspinnen en welke kracht zij hebben. Getoonde en besproken films waren:
Yo, la peor de todas, Smoke, Il Postino en Bashu

Spiritualiteit van het Overleven
2000
Tweede editie van jaarlijks evement in Nijmegen. Filmvertoningen voorafgegaan door kijktips en gevolgd door nabeschouwing en zaaldiscussie o.l.v. deskundige. Deze films waren te zien: Centraal in 'Rosetta' staat de 16 jarige Rosetta die materieel en geestelijk probeert te overleven aan de zelfkant van de Waalse samenleving. Sterren bewegen (Bare Skyer beveger stjernene) gaat over de 11 jarige Maria, die in een existentiële crisis belandt als haar broertje sterft aan kanker.

Eerste Dag van de Spirituele film

1999
Eerste editie van jaarlijks evenement in Nijmegen. Filmvertoningen voorafgegaan door kijktips en gevolgd door nabeschouwing en zaaldiscussie o.l.v. deskundige. Deze films waren te zien: La vida es silbar (Life is a whistle) van Fernando Pérez. De achttienjarige Bebe is gelukkig en kan maar niet begrijpen waarom andere mensen dat niet zijn. La promesse van Jean Pierre en Luc Dardenne. De vijftienjarige Igor kiest tegen de zin van zijn criminele vader voor zijn eigen geweten. La vita è bella van Roberto Benigni. Guido zet alles op het spel opdat zijn zoontje Giosué blijft geloven dat het leven mooi is, ook in de holocaust. Gadjo Dillo van Tony Gatliff. Een jonge Fransman vindt zijn levensvervulling bij de Roma zigeuners in Roemenië.

Deze site is eigendom van de stichting KFA-Filmbeschouwing.
Voor alle teksten © Copyright KFA Filmbeschouwing.